Τουρκία: Συνελήφθη γνωστή δημοσιογράφος για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση μίας γνωστής δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης ενόψει της επικείμενης δίκης της για αποκάυψε κρατικών απορρήτων αναφορικά με την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

H Μουγεσέρ Γιλντίζ, δημοσιογράφος στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό portal OdaTV, προσήχθη την περασμένη Δευτέρα και χθες, Πέμπτη, συνελήφθη μετά την κατάθεσή της.

Η Γιλντίζ είχε αρχικά τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες για κατασκοπεία, αλλά αργότερα αυτές μετατράπηκαν σε κατηγορίες για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, δήλωσε στο Ρόιτερς ο συνήγορός της Ερχάν Τοκατλί.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο με την υπογραφή της έθετε το ερώτημα ποιοι Τούρκοι διοικητές συνάντησαν τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος πολεμά εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Το δεύτερο άρθρο, τον Ιανουάριο, έδινε λεπτομέρειες για έναν αξιωματικό του στρατού που εστάλη στη Λιβύη για να επιβλέψει την ανάμιξη της Τουρκίας στη χώρα.

«Αν τα άρθρα απειλούν τόσο την ασφάλεια αυτής της χώρας, θα έπρεπε να είχε αποκλεισθεί η πρόσβαση σ’ αυτά», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Ο ανταποκριτής του TELE1, Ισμαήλ Ντουκέλ, ο οποίος είχε προσαχθεί μαζί με την Yildiz, αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με το Anadolu. Ένας αξιωματούχος του στρατού, ο οποίος είχε προσαχθεί επίσης, συνελήφθη επίσης χωρίς να δίνονται περεταίρω λεπτομέρειες.

Το OdaTV, ένα ηλεκτρονικό δημοσιογραφικό portal, επικρίνει συχνά την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών στις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα έχει εξαπολύσει κυνηγητό κατά του δικτύου του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Έκτοτε, 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι πολίτες έχουν απολυθεί ή αποσπαστεί.

Οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να συγκρατήσει ή να αποπέμψει τους διαφωνούντες και να ενισχύσει την πρόσφυσή του στην εξουσία, μια κατηγορία που αρνείται η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης
Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Η Τουρκία επιχειρεί να την μετατρέψει σε σύμβολο κατακτήσεως
Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγιά Σοφιά: Να διατηρηθεί ο πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της
Αμερικανικό «ράπισμα» στην Τουρκία για την Αγία Σοφία