Στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Κρίσιμο το πρώτο διάστημα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων πρέπει να έχει δεσμευθεί μέχρι το 2023 – Ποια θα είναι τα πρώτα έργα και η τριπλή αποστολή της κυβέρνησης

Η χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, όπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε και επίσημα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την έγκριση που έδωσε η Κομισιόν στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν το τελευταίο στάδιο πριν από την ολοκληρωτική στροφή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων προς την ετοιμασία για την επιτυχημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Στόχος «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ»
Έχει προηγηθεί σειρά συσκέψεων στα υπουργικά γραφεία -κυρίως σε εκείνο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του Σχεδίου- με συμμετοχή τεχνοκρατών και παραγόντων της αγοράς, ώστε «να μη χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ» σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δεν αναφέρουν τυχαία ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης είναι μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Οικονομολόγοι και τεχνοκράτες έχουν εκφράσει την άποψη ότι η οικονομία μας πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της -πράγμα δυσκολότερο από όσο ακούγεται- ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τόσο μεγάλα ποσά, σε τόσο σύντομο διάστημα και με τόσο πολλές προϋποθέσεις.

Τα πρώτα έργα
Ειδικά το πρώτο διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων πρέπει να έχει δεσμευθεί μέχρι το 2023, συνεπώς από τώρα πρέπει να είναι έτοιμα σχέδια και προτάσεις, ώστε η εθνική οικονομία να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, μεγάλα οδικά έργα, καθώς και επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μελέτες που δείχνουν ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και ειδικά στον τομέα της ψηφιακής Ελλάδας να υπεραποδώσουν δεκάδες δισ. ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλάζοντας το πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Τριπλή αποστολή
Έτσι η κυβέρνηση έχει τριπλή αποστολή: Πρώτον, να ετοιμάζει εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα για τη δέσμευση και εκταμίευση κονδυλίων όπως προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, να κινητοποιήσει τον δημόσιο τομέα ώστε να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείο Ανάκαμψης. Και τρίτον, να παρακινήσει στο μέγιστο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα στη συμμετοχή του στα διάφορα projects, ώστε η μόχλευση των ευρωπαϊκών χρημάτων να μεγιστοποιηθεί.

Οι τεκτονικές αλλαγές στο παραγωγικό υπόδειγμα της Ελλάδος, όμως, δεν απαιτούν μόνο «επιθετικές» κινήσεις, αλλά και «άμυνα». Κλάδοι που ήδη θεωρούνται ξεπερασμένοι και που θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, χρειάζονται φροντίδα από την κυβέρνηση, με προστασία των εργαζομένων, επανεκπαίδευσή τους και, σε κάθε περίπτωση, προσοχή απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας στρατιάς ανέργων. Άλλωστε ο ένας από τους τέσσερις πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η κοινωνική συνοχή.

Ικανοποίηση και για τη θετική αξιολόγηση
Με εμφανή ικανοποίηση τα κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν χθες και το ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

«Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι -μεταξύ άλλων- η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος», επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.