Στον «αέρα» ο Τουρισμός – Σύγχυση για το ποιος θα πληρώνει τα κρούσματα
Σοκ, στο -15,7% η ύφεση το β´ τρίμηνο- Το μήνυμα Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες
Οι δυσκολίες του «ανοίγματος» του Τουρισμού, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο. Οι μεγάλες πιέσεις στην οικονομία και το κάλεσμα του πρωθυπουργού στους επιχειρηματίες.
Μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον άρχισαν οι πρώτες πτήσεις με τουρίστες από 31 χώρες, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα ανοίγει όλες τις εισόδους της (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) χωρίς, όμως, ακόμη να υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση για το που θα μπορούσε να φτάσει η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό που είναι και το ζητούμενο δεδομένου ότι μόλις το 7% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό.
Μεγάλα αλλά και μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχεία δεν είναι βέβαιο εάν θα λειτουργήσουν ή εάν ανοίξουν ένα τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων τους. Δειλά ξεκινούν τις πτήσεις οι αεροπορικές εταιρείες. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη – η συζήτηση γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αναζήτηση λύσης- ποιος θα καλύψει το κόστος ενός τουρίστα που θα νοσήσει από τον covid-19 κατά την διάρκεια των διακοπών του. Η φιλοξενούσα χώρα; Η χώρα προέλευσης; Η ασφάλεια του;
Τα σενάρια
Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κάνουν κρατήσεις, επιδεικνύουν απλώς ενδιαφέρον. Υπάρχουν οι απαισιόδοξοι που φοβούνται ότι η τουριστική κίνηση θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανθρώπινα δράματα. Οι αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι τα τουριστικά έσοδα θα μπορούσαν να κινηθούν στο 40% των 20-25 δισεκ.€ των προηγούμενων χρόνων. Οι ρεαλιστές τα υπολογίζουν γύρω στα 5-6 δισεκ.€, γεγονός που θα ανέβαζε την ύφεση στο 10% το 2020.
Στα ύψη!
Δύσκολο το σταυρόλεξο. Μεγάλες πιέσεις δέχεται η οικονομία εν μέσω covid-19. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, με το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου η χώρα να βρίσκεται σε lock down, η ύφεση έφτασε το -0,9%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν -3,6%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο θα εκτοξευθεί στο -15,7%, το τρίτο θα είναι μηδενική και το τέταρτο θα πέσει στο -3%.
Με το βλέμμα στο 2021
Ο πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι «πρέπει να σώσουμε ότι μπορούμε φέτος από τον τουρισμό και του χρόνου θα είναι μια επιτυχημένη χρονιά». Το 2021 αναμένεται η ανάπτυξη να ξεπεράσει ακόμη και το 6-7%. Το μείζον μέχρι τότε είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και να κρατηθούν στη ζωή επιχειρήσεις που πλήγησαν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την Δευτέρα, χαρακτήρισε «θεμελιώδη αρχή» τον «δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την πρόσφατη θύελλα». Κάλεσε ιτους επιχειρηματίες του τουρισμού «να αξιοποιήσουν το σχήμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”» στο μέγιστο βαθμό». «Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”».
Τα τοπικά τουριστικά ΑΕΠ
Χαρακτηριστικά της εξάρτησης από τον τουρισμό είναι η συμμετοχή του στα τοπικά ΑΕΠ. Για παράδειγμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα φτάνει το 97%, που σημαίνει ότι χωρίς τουρίστες η τοπική κοινωνία θα έχει ένα πολύ βαρύ Φθινόπωρο και χειμώνα. Μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και στην Κρήτη, ή το νότιο Ιόνιο (47,2%).
Τα καλά νέα
Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, πάντως, είχε και κάποια καλά νέα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούσαν στις επισκευές αυτοκινήτων από 60% έως 160%. Αύξηση 150% παρατηρήθηκε στα υλικά οικοδομών και 120% στα ηλεκτρολογικά είδη. Και οι ιατρικές εργασίες σημείωσαν μια αύξηση κατά 150%.
Αντίθετα σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν η ένδυση και η υπόδηση όπως και η εστίαση που συνδέονται με την ψυχολογία, υπάρχει ακόμη μια διστακτικότητα.
Νέες φοροελαφρύνσεις
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον ΣΕΒ, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις που σύντομα θα έρθουν στην Βουλή. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και μέτρα για το ενεργειακό κόστος.
Ανέφερε ενδεικτικά:
*Την αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτικούς αγγέλους, Business angels.
*Περαιτέρω αύξηση του συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα.
*Απλούστερη διαδικασία χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και χωροθέτηση των υποδομών τους.
*Σύνταξη σχεδίου για τους ορυκτούς πόρους και επικαιροποίηση χωροταξικού σχεδίου για την βιομηχανία.
*Περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.
Aσφαλής χώρα
Από τα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του, στην εποχή του covet 19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα μας. «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη», σημείωσε.