Μητσοτάκης: Εκλογές τον Οκτώβριο;

«Τη μια Κυριακή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εκλογών, την άλλη στη ΔΕΘ για προεκλογικού τύπου ομιλία» λένε στο news2u.gr πηγές της Πειραιώς

 

Το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στον Οκτώβριο φαίνεται να ξανακερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει τα δεδομένα, αποτιμά το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο και κάνει με τους συνεργάτες του προβολές στο προσεχές χρονικό διάστημα, που –σύμφωνα με πληροφορίες του news2u.gr– οδηγούν στις δύο πρώτες Κυριακές του Οκτωβρίου ως κατάληξη πολιτικών διεργασιών. Με άλλα λόγια, στήσιμο πρόωρων καλπών δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

«Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξηγήσει τους λόγους και θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Τη δεύτερη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και θα μιλήσει για το τι έγινε και τι θα γίνει στους πολίτες» λένε στο news2u.gr πηγές της Πειραιώς με γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου.

Γιατί Οκτώβριο;
Ο Οκτώβριος φαίνεται πως είναι ο ιδανικός μήνας του χρόνου για τη διενέργεια εκλογών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων στελεχών, στις αρχές του φθινοπώρου θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για το πού κινήθηκε ο τουρισμός –ο Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για πάνω από το 50% κίνησης και εσόδων του 2019–, θα έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία μέχρι το εργασιακό, θα έχουν δρομολογηθεί τα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» του Ταμείου Ανασυγκρότησης για το 2021-22, ύψους 8 δισ. σχεδόν, και θα έχουν μπει σε τροχιά οι σημειολογικές επενδύσεις. Παράλληλα, ευελπιστούν ότι θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους και οι υγειονομικές συνθήκες, δεν θα έχουμε εισέλθει, δηλαδή, σε ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

Και ο στόχος είναι σαφής. Με αυτόν τον σχεδιασμό σηματοδοτείται το περίφημο «2+4» χρόνια κυβερνητικής θητείας που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρουσιάσει στους Έλληνες ένα πλήρες έργο. Έχοντας ως «άλλοθι» την πανδημία στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι σήμερα θητείας του αλλά και ως «όπλο» τη θεωρούμενη από τον ίδιο επιτυχή αντιμετώπισή της, μπορεί να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά σε κρατικό μηχανισμό, οικονομία, κοινωνία. Επίσης, θα έχει παρουσιαστεί συνολικά το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο και θα υλοποιηθεί «με την καινούρια κυβέρνηση».

Προηγείται ανασχηματισμός
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει θα θεωρείται δεδομένος ο ανασχηματισμός τις επόμενες εβδομάδες, με επικρατέστερο σενάριο χρονικά τις αρχές Ιουλίου.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμεί ένα κυβερνητικό lifting, που πλέον θα έχει και χαρακτηριστικά κομματικής εγρήγορσης. Υπό αυτό το πρίσμα, θα αξιοποιηθούν βουλευτές που έχουν ισχυρή παρουσία στις περιφέρειές τους αλλά και «μεταγραφές» που θα σηματοδοτούν το «άνοιγμα» και σε άλλους ιδεολογικούς χώρους.

Στις μετακινήσεις, εισόδους και εξόδους που θα προκύψουν και θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον, κυριαρχεί η διαφαινόμενη αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η «καραμπόλα» που θα προκληθεί, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να πηγαίνει στην Κατεχάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να μετακινείται στο Πεντάγωνο, στη θέση του Παναγιωτόπουλου. Όσον αφορά το κρίσιμο υπουργείο Ανάπτυξης για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, εκεί παίζει έντονα το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Η πρώην επίτροπος και υπουργός, που δεν έφτασε μέχρι το τέλος στην κούρσα για τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του πρωθυπουργού και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ονομάτων προς υπουργοποίηση κάθε φορά που προκύπτει θέμα «βελτιώσεων».

https://www.news2u.gr/