Η Ρωσία φτιάχνει κλίμα για νέα άνοδο της τιμής σιτηρών
Νέα αναταραχή στις αγορές αναμένουν οι αναλυτές, ως αποτέλεσμα της επιλογής της Ρωσίας, να αποχωρήσει από τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Νέα αναταραχή στις αγορές αναμένουν οι αναλυτές, ως αποτέλεσμα της επιλογής της Ρωσίας, να αποχωρήσει από τη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Η… είδηση για την πρόθεση της Ρωσίας έγινε γνωστή το Σαββατοκύριακο, ενώ ήδη από το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του σιταριού στο Σικάγο ενισχύθηκαν έως και 7,7% στα 8,93 δολάρια ανά μπουσέλ, ενώ πλέον κινούνται με κέρδη άνω του 5%. Το καλαμπόκι επίσης κατέγραφε άνοδο μέχρι και 2,8%.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, υπεγράφη τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος στον πεντάμηνο Ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας, εξέλιξη που μείωσε τις παγκόσμιες προμήθειες και οδήγησε το κόστος των τροφίμων σε ρεκόρ, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων διεθνώς, το ενδεχόμενο επισιτιστικής ανασφάλειας. Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασαν και οι ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε το Σάββατο, «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, όπως είπε. «Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.
Μεγάλη στροφή στα σιτηρά, σκοτάδι στους αγρότες για τα οικολογικά σχήματα
Για ραγδαία… στροφή του αγροτικού κόσμου, τουλάχιστον για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, προς την καλλιέργεια των σιτηρών κάνει εξάλλου λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών στην περιοχή μας κάνει τις προμήθειές του σε σπόρια και λιπάσματα ενόψει των σπορών σιτηρών. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που θα μετακινηθούν από την καλλιέργεια βάμβακος στο σκληρό, το μαλακό σιτάρι, αλλά και στο κριθάρι, δεδομένου ότι οι εμπορικές τιμές στο βαμβάκι κινούνται καθοδικά και σήμερα για παράδειγμα αν ο παραγωγός κλείσει τιμή, θα πάρει μόλις 62 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν εκκοκκιστήρια που για να δώσουν κεφάλαιο κίνσης εκ νέου στους παραγωγούς για να σπείρουν, τους υποχρεώνουν να κλείσουν τιμή για το βαμβάκι που έχουν παραδώσει. Όσοι δεν έχουν ανάγκη, να πάρουν ρευστό για να βάλουν κι άλλες καλλιέργειες, προτιμούν να μην κλείνουν τιμή τώρα, ελπίζοντας σε άνοδο τιμών. Υπενθυμίζουμε πως οι τιμές έφτασαν και πάνω από 1 ευρώ το καλοκαίρι στα προσυμβόλαια. Υπάρχουν αγρότες που το εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και πάλι αυτό, αφορά ένα μέρος της σοδειάς. Με τις νεότερες εξελίξεις στη Ρωσία, βλέπω περαιτέρω μετατόπιση παραγωγών στα σιτηρά. Όμως, επιβάλλεται άμεσα το ΥπΑΑΤ να ενημερώσει τον κόσμο τον αγροτικό για τις προβλέψεις της ΚΑΠ και ιδίως τι ισχύει με τα οικολογικά σχήματα. Γιατί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ας πούμε ένας αγρότης να σπείρει τώρα με σιτηρά όλη του την γη και μόλις πάει για να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ το 2023, να χρειαστεί να εμφανίσει εκτάσεις με άλλα προϊόντα (π.χ. βιολογικά, προϊόντα για διατροφή κ.λπ.) ώστε να μη χάσει κοινοτική επιδότηση. Τότε θα είναι αργά για να αλλάξει καλλιέργεια».
Πρώτη επιλογή τα σιτηρά και στις Σέρρες
«Ακόμα είναι σχετικά νωρίς για τις σπορές, από την άποψη ότι υπάρχει καθυστέρηση σε ενδεχόμενες βροχοπτώσεις και επικρατεί μεγάλη ξηρασία, κάτι που δεν ευνοεί την σπορά. Από μια πρώτη εικόνα στην περιοχή μας, προκύπτει πως οι περισσότεροι αγρότες θα κατευθυνθούν προς σκληρό, μαλακό σιτάρι και γενικότερα στα σιτηρά. Ίσως να υπάρξει αυξητική τάση και στον ηλίανθο. Αλλά μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στο βαμβάκι λόγω της συγκυρίας με την πτώση τιμών. Εκτιμώ συνεπώς ότι λόγω και των κινήτρων με τις συνδεδεμένες, θα ευνοηθούν προϊόντα όπως τα σιτάρια, το καλαμπόκι, η μηδική, το καλαμπόκι. Όσον αφορά στα εναπομείναντα σιτάρια, κινούνται στα επίπεδα των 42-43 λεπτών το κιλό σήμερα, αλλά εκτιμώ πως θα ανεβούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, η οποία μας επηρεάζει κυρίως ως προς το μαλακό. Βέβαια, παρασύρονται οι τιμές σε όλα τα σιτηρά», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος και έμπορος προϊόντων από τη Νέα Ζίχνη Σερρών.