Δημοσκόπηση: Το 54,7% πιστεύει ότι ο Τσίπρας γνώριζε για Μιωνή – Παππά

Δημοσκόπηση: Το 54,7% πιστεύει ότι ο Τσίπρας γνώριζε για Μιωνή – Παππά – Τι απαντούν για παραδικαστικό, παρεμβάσεις σε Δικαιοσύνη

Πολύ σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνει δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί το Σάββατο στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη συνομιλία του Σάμπυ Μιωνή και του Νίκου Παππά, αλλά και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απάντησαν οι πολίτες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, και στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες είναι: Ναι 34,5%, Μάλλον Ναι 20,2%, Όχι 19,6%, Μάλλον Όχι 10,6%, ΔΞ/ΔΑ 15,1%. Δηλαδή, το 54,7% δηλαδή πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή μάλλον γνώριζε τα όσα καταγγέλλονται.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη», το 39.6% απαντά Ναι, Μάλλον Ναι το 22,7%, Όχι το 19%, Μάλλον Όχι το 7,8%, ενώ ΔΞ/ΔΑ το 10,9%.

Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση αν «υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: Συμφωνώ 36,2%, Μάλλον Συμφωνώ 17,5%, Διαφωνώ 26,7%, Μάλλον Διαφωνώ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 15,4%.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
Η αποκάλυψη της συνομιλίας στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσε πολιτικό σεισμό και σφοδρή -διαρκή- αντιπαράθεση. Σε δικαστικό επίπεδο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίμαχη συνομιλία. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει το ενδεχόμενο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Οι κατευθύνσεις της έρευνας, σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι θέματα που αφορούν αμιγώς νομικά ζητήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελικός λειτουργός που θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση.

Αναφορικά με τη γνησιότητα του επίμαχου υλικού, ο Νίκος Παππάς ισχυρίζεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία έχει υποστεί επεξεργασία, κάτι που αρνήθηκε ο δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή, Πέτρος Πανταζής, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο. «Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πάει το ηχητικό ντοκουμέντο στη ΓΑΔΑ για να ελεγχθεί. Δεν θα βρεθεί καμία κοπτοραπτική, καμία αφαίρεση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως ο πελάτης του διαθέτει κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Η ανάληψη ευθύνης από τον Παππά και τα πυρά Τσίπρα
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ σκληρός με τον πρώην υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του εμφανίστηκε απολογητικός σε σχέση με την ηχογραφημένη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας με τον Σάμπυ Μιωνή και τα όσα ακούγονται εκεί. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παππάς, απάντησε πως αναλαμβάνει την ευθύνη και απολογήθηκε ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το κλίμα που επικράτησε εντός του Πολιτικού Συμβουλίου φαίνεται και από το κείμενο απόφασης που εκδόθηκε, καθώς περιλαμβάνει μια πολύ σκληρή αναφορά για τον κ. Παππά: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».